Transport sostenible i saludable
març 21, 2024Transport sostenible i saludable
març 21, 2024Compartir
20 / 03 / 2024
L'últim pastor de Collserola: el reneixement del pastoreig al cor de la ciutat
El vibrant tapís urbà de Barcelona es troba entrellaçat amb la naturalesa en una fusió inesperada a l'entrada de la ciutat per l'avinguda Diagonal. El que un dia va ser un buit entre els barris de Finestrelles, Ciutat Diagonal i Can Vidalet, ara és un testimoni de la simbiosi entre l'urbà i el natural, gràcies a la visió de transformació impulsada per Batlleiroig Arquitectura.
Cayetano García, un pastor amb una connexió amb Collserola que es remonta a dècades enrere, ha sigut protagonista d'aquesta evolució. Amb el seu remat d'ovelles, ha llaurat un camí de cooperacin entre la ciutat i el Parc de Collserola. Mentre les ovelles pasturen, la seva tasca de neteja contribueix a la prevenció d'incendis, un servei silenciós però vital per la comunitat. No obstant, poques vegades ha rebut el reconeixement que mereix, fins que, recentment, l'atenció d'un grup d'estudiants internacionals ha tret a la llum la seva activitat.
Aquests estudiants, en el marc del màster universitari en paisatgisme MBLandArch de la UPC, han convergit amb Cayetano i Enric Batlle per explorar la integració de la naturalesa en el projecte urbanístic de Porta Barcelona. La visió de BIR de convertir aquest espai en un gran prat urbà, una transició harmoniosa entre el verd i l'asfalt, ha despertat reflexions sobre la coexistència entre la ciutat i el seu entorn natural.
"Hem de trobar nous models de convivència entre la ciutat i la naturalesa", enfatitza Batlle, destacant la necessitat d'una gestió equilibrada dels espais periurbans. La tasca de conservació ha sigut objecte d'anàlisi per part dels estudiants, els quals han descobert les avantatges estètiques i econòmiques dels mètodes tradicionals, com el pastoreig, sobre les tècniques tecnològiques.
El recolzament de l'administració local ha sigut crucial en aquest procés. L'alcaldessa d'Esplugues, Pilar Díaz, ha promès donar suport a la presència regular del remat de Cayetano al barri de Finestrelles, reconeixent el valor d'aquesta iniciativa per la comunitat i el medi ambient. En un gir visionari, Enric Batlle contempla inclús la possibilitat d'una productivitat local sostenible, planteant la pregunta: si les carxofes del Parc Agrari del Baix Llobregat són tan apreciades, ¿per què no el xai de Collserola?
En aquesta mescla d'idees i col·laboració, emergeix un nou paradigma urbà on la presència de les ovelles no només és exòtica, sinó essencial. Són guardianes de l'equilibri, recordant-nos que la ciutat i la naturalesa estan destinades a coexistir en harmonia, a les vessants de Collserola.